SOVA HELA NATTEN


En trött Elliot som "vilar ut" mot pappas axel.


Internationella sova hela natten - Så hjälper du ditt lilla barn att sova gott hela natten lång, skriven av Anna Wahlgren.

Vårt lilla hjärta blev i söndags sex månader gammal och börjar nu vara en rätt stor kille. För ganska precis en månad sedan satt han själv för allra första gången och har nu också lärt sig att åla runt på golven här hemma. Han har fortfarande inte riktigt kläckt nöten hur han ska ta sig framåt, utan puttar sig istället bakåt och snurrar sedan runt som en kompassnål för att ta sig dit han vill.

På sistone har vi funderat en del kring Elliots sovvanor. Vår ambition var att han skulle lära sig att tryggt somna själv. Vi försökte detta när han var mindre genom att finnas närvarande och bland annat sjunga vaggvisor för att ge han ro, men la det hela på is då det blev alldeles för mycket tårar och vi gav oss själva förklaringen att "han är nog för liten". Men månaderna har gått och det börjar nu bli tungt att bära runt på en snart 9 kilos guldklimp för att söva han plus att han fortfarande har ätit ett par gånger per natt. Hur det kändes att få sova en hel sammanhängande natt har vi glömt bort för länge sedan.

Eftersom två av Elliots kusiner har kurats enligt Anna Wahlgrens Sova hela natten (SHN), med goda resultat, har denna metod funnits med i tankarna ett tag. När Elliot nu kan vända sig från mage till rygg, och ibland även föredrar magläge, känner vi oss redo att införa kuren. Vi gick därför och köpte boken förra veckan, Elliot flyttades till ett eget rum (hjälp vad tomt det blev!) och vi läste, läste och läste ytterligare lite till för att vara helt förberedda då vi hade bestämt att börja med kuren igår kväll.

Det tog precis 30 minuter från det att vi la en glad kille i sin säng till dess att det blev tyst och jag gav bekräftelseramsan. Medan pappa M gick och la sig satt jag i soffan och vakade (min första vaka!) för att kunna vara hos Elliot på stört. Han vaknade upp vid ett par tillfällen i natt och 06.58 gjorde vi morgon. Till min stora förvåning var det inte alls en speciellt hungrig kille.  


Mest glad känner jag mig för att vi bestämde oss för att hjälpa Elliot att lära sig att somna själv och (så småningom) sova hela natten lång, lugnt och skönt. Och som det står i boken på ett ställe – "Känns så bra att veta att vi har använt oss utav en metod som kräver energi, tillit, kärlek, tid och engagemang. Det känns som att vi har gett vår son något som han har nytta av hela livet". 

Så roligt med nyheten att vårt fina kronprinsesspar ska bli föräldrar. Lycka! ♥


Kommentarer
Postat av: Dessi - Home and desire

Hmm. Jag har läst boken, men fastnade inte alls för metoden. Gillar inte att de måste ligga på magen...

Å andra sidan så har vi inga problem med Vilmer, han har sedan minst en månad tillbaka somnat vid 19 och vaknat vid 5.30 för ett mål mat och sen somnat om igen...

2011-08-17 @ 21:50:20
URL: http://www.homeanddesire.blogspot.com
Postat av: razzel

Hej, jag har fostrat mina tre mycket med Anna Wahlgren som stöd. Tycker att hon har massor med sunda tankar - även om en del saker nu känns omoderna ; )

Men att barnen sover själva och att de får känna att de behövs för att hjälpa till när de blir större är två bra saker!

2011-08-17 @ 22:15:59
URL: http://hemmahosrazzel.blogspot.com
Postat av: mallaching

Hej!Vad roligt att läsa om er och eran goding!Jag är sugen på att testa med... Ilsa sover ganska bra hela natten och har gjort det ett tag. MEN vi söver i famnen... och om hon vaknar måste jag oftast ta över henne i sängen för att hon ska somna om... Det funkar just nu.. men hon blir ju tyngre och tyngre....

2011-08-17 @ 22:16:29
URL: http://mallaching.blogspot.com
Postat av: Anna

Säjer bara....två VUXNA delar säng och rum. En liten bebis sover ensam i ett annat rum....Att kuren 'fungerar' beror bara på att barnet resignerar och ger upp. Små barn är skapta för att sova med sina föräldrar. Man 'kurar' inte små barn. Man har dem hos sej tills BARNET SJÄLVT kan formulera sin önskan om att det vill sova i egen säng. Tyvärr orkar så få av dagens föräldrar vänta på det

2011-08-20 @ 15:12:48

Lämna gärna en kommentar:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0