Augusti = Kräftfest

För mig är slutet av augusti lika med kräftfest, där det sörplas, skålas med snaps (även om jag lika gärna höjer ett vinglas) och man umgås i goda vänners lag.  

En klassiker till kräftorna, och som även vi brukar göra, är kantarellpaj. Någonting nytt för i år som var en riktig höjdare är västenbottespaj som vi åt tillsammans med kräftstjärtar och aioli. Mums!  Bjuder på några bilder från kräftskivan, visst ser kräftorna riktigt inbjudande och goda ut? =)

Tar med det här helg och passar samtidigt på att önska er alla en mycket trevlig helg!
Kräftskiva


Bild: Privat ©

Tisdagstema - Charmig

När dagens tisdagstema är Charmig finns det egentligen bara en sak som jag tänker på  - G Goding, våran systers lilla charmtroll.

Tisdagstema - Charmig



Bild: Privat ©

Lite roligare tvättning

Bland det som brukar vara mindre trevligt när man bor i lägenhet utan tvättmaskin är just tvättningen - svårt att få tvättid, smutsigt och man är alltid lite rädd att ens nya tröja ska försvinna när den hänger där på tork. Vi har lyckligtvis en rätt mysig tvättstuga som är relativt fräsch och vi har än så länge fått behålla alla våra klädesplagg (peppar peppar). 

Tvättmedelsförpackningar brukar oftast åka in i ett skåp och stå där bara för att det gärna inte är nåt man vill visa upp. Även fast vi saknar en egen tvättstuga så har vi för att slippa dessa tråkiga förpackningar gjort nåt roligare .  

My first room har några av er tidigare bloggat om, de har väldigt stiliga väggord men även ord för tvätt- och sköljmedel. Inspirerad av sidan, beställde vi hem orden "VIT, KULÖR, SKÖLJ" och köpte glasflaskor från IKEA. De står numer inne på vår toalett och får gärna stå framme, plus att det dessutom känns lite lyxigare att tvätta.

Fresh laundry


Bild: Privat ©

Höstmys

Har varit några underbara dagar i veckan med strålande sol och behaglig sommarvärme, är nog dock inte så länge kvar till dess att sommaren släpper sitt grepp om oss. Dagarna har redan blivit märkbart kortare och på vissa träd kan man ana gulnande löv. 

Även om jag älskar sommaren så är hösten en mycket mysig årstid. Solen tittar fortfarande fram då och då och värmer skönt. Träden blir färgsprakande i dess vackra palett. Luften blir kyligare och känns med ens friskare än sommarens varma och ibland kvava luft. Rödlätta kinder efter en uppfriskande morgonpromenad med frost i gräset. Varma mysiga tröjor, sockor åker på igen efter en strumplös sommar. Goda mustiga middagar efter sommarens lätta mat och grillen ställs bort och får stå ifred till nästa vår. Och sist men inte minst, värmeljus! Vad är inte mysigare den här årstiden än att få börja tända ljus på kvällarna? Jag har gjort några försök i sommar men i midnattssolens land ger ljusen inte någon vidare bra effekt.  

Är bra på att köpa nya ljuslyktor och har långt fler än vad vi rymmer på 43 kvm, man kan säga att kvoten är fylld här inne i vår lägenhet. Kan nog även kalla mig storkonsument av värmeljus, framför allt från IKEA. Säkert som för många av er andra står värmeljus av någon anledning (?) högst upp på min inköpslista när jag åker till IKEA.  


Så fort solen försvinner bakom träden ikväll åker tändaren fram, här ska värmeljus tändas! =)

Hoppas ni alla får en skön fredagskväll och en mysig helg!

   
Ljuspunkter i mörkret


Bild: Privat ©

Förrätt kan vara gott det med

Vi kan nog kalla oss mini-gourmander jag och Mr M, lägger gärna någon extra krona på matkontot. Har dessutom en sambo som är lite av en amatörkock, är ofta han som lagar maten här hemma och hur han gör det! 

Även om jag föredrar efterrätt blir det då och då en god förrätt som slinker ner och här är en som har hängt med under våra snart fyra år tillsammans. Älskar allt som har med basilika och mozzarella att göra, och den här kombinationen är verkligen lyckad!

Kollage Bruschetta


Bild: Privat ©

Tisdagstema - Grön

Nu när hösten väntar runt hörnet och vi snart lämnar augusti, sommarens sista månad, kan det vara underbart att drömma sig tillbaka. Ett av mina absolut bästa sommarminnen från 2007 är vår resa till Mallis.  

Under årets mörkaste månad bokade vi resan och som vi längtade hela våren. Sen i början på juni, efter några tunga veckor i skolan, bar det äntligen i väg. Vi hade två helt fantastiskt sköna veckor med sol, bad och god mat. Och det är här mitt tisdagstema kommer in - vajande gröna palmer!  

Vad är bättre en solig dag än att bara kunna ligga och njuta, se molnen sakta passera (de gröna palmerna) på himlen...

Tisdagstema - Grön


Bild: Privat ©

Lampor som lyser

Efter att Tina visat upp hennes fina lampor som hon har hemma blev även jag inspirerad att visa upp våra. De flesta har ni nog skymtat i de bilder som jag tidigare har publicerat. Den äldsta är vajersystemet i taket med halogenlampor på som lite roligt nog min pappa har köpt på Biltema för kanske åtta år sedan. De hänger fortfarande med och kommer nog att göra ett tag till. De har dessutom en liten rolig historia bakom sig.

När jag flyttade till Umeå delade jag och en kompis lägenhet första året, men vi lyckades aldrig få lamporna att lysa. Även min och Mr M:s historia tillsammans börjar ungefär vid den här tidpunkten. Första helgen han kom och hälsade på tänkte han fixa felet som dock slutade med en stor smäll och gnistor som flög, varenda säkring i hela lägenheten slogs ut och allt blev kolsvart. Sen dess har han aldrig rört en lampa men visat att han är väldigt händig på andra områden. Efter lite hjälp av min systers man U lyser numer lamporna.

...han blev lite trackad av U men det blev mycket skratt första gången vi fyra sågs. Han gjorde så att säga ett blixtrande inträde i vår familj! =)

Kollage Lampor


Bild: Privat ©

Ett till litet smakprov...

...på vårat sovrum! 

Innan vi blev sambos bodde jag i en etta på 43 kvm med sovalkov och snedtak i en mysig stadsdel nära stan. Huset var gammalt och lägenheten hade inte någon modern genomtänkt planlösning. Köket var litet som en skrubb och hade även det snedtak, vilket fungerade rätt bra för mig då jag med mina 163 cm inte är så reslig. Min sambo hade det däremot desto kämpigare då han fick gå med böjd rygg för att rymmas där inne. Kunde bli en och annan svordom då vi (trängandes) lagade våra mysiga middagar ihop. =) 

Beslutet att säga upp lägenheten och flytta till något nytt som skulle bli våran lägenhet var enkelt. Finns många trevliga stadsdelar att bosätta sig på i Umeå och där vi nu bor har vi nära till både universitetet, IKSU och Nydalasjön där både bad och motionsspår finns. Lägenheten är liten men ljuvlig. När vi tackade ja till lägenheten var vi väl medvetna om att den till ytan inte är så stor men den är ytterst välplanerad. Vi har öppen planlösning mellan kök och vardagsrum vilket gör att den känns luftig. Den saknar visserligen balkong men har istället egen ingång vilket är lovely. Är bland det bästa att kunna öppna ytterdörren en solig morgon när man stiger upp och få höra fågelkvitter istället för att ha ett tråkigt trapphus väntande på en.  

Sovrummet är inte speciellt stort men har precis vad vi ville - en dörr att kunna stänga om sig. Var dock med nöd och näppe och efter lite pust och stånk som sängen står där den är idag. Finns ingen möjlighet att rymma något sängbord och det är ju nåt man gärna vill ha för att lägga bort saker på. Lösningen blev istället två hemmasnickrade kuber i massiv ek, finns liknande att köpa, som rymmer det viktigaste - väckarklocka, en bra bok nära till hands och fjärrkontrollen till våran tv som finns placerad i en garderob mittemot sängen.  


Oavsett om det är 10 kvm eller 20 kvm stort, här sover vi lika gott... även om man ibland önskar att det vore bara lite större! =)


Kollage Sovrum 500 px


Bild: Privat ©

Mums filibabba

Många skulle nog hellre välja en god aptitretande förrätt än en efterrätt. För mig är det helt klart efterrätten som gäller! Jag har nog till och med utrustats med en extra mage enkom för efterrätt. En av mina, och även min sambo som oftast inte är så mycket för söta saker, favoritefterrätter är pannacotta med limemarinerade bär. Den är bara så god, och nyttig! =) 

Är en bra dessert att göra om man ska ha middagsgäster då pannacottan kan förberedas dagen innan, man måste bara komma ihåg att täcka den med plastfolie då en hinna annars bildas. Marinaden till bären går fort att röra ihop och det räcker med nån timme för att de ska få mycket smak av limen.  

Kan kanske vara ett tips till en god dessert ikväll. Lovar, ni kommer inte bli besvikna!

Kollage Pannacotta


Bild: Privat ©

Set the table in lime color

Jag är nog lite av en perfektionist när jag dukar, speciellt när det gäller besticken. Ett måste är att de ligger rakt jämfört med tallrikarna, annars är jag fort där och rätar upp dom! =)

Men oavsett om besticken är på sin plats eller ej så gör en mysig dukning så himla mycket. Visst är det trevligt med väl upplagd mat, men dukningen är ju det första man ser.  Eftersom jag skrev i mitt tidigare inlägg om att använda exempelvis en lime i Cults ljusstake Change, tänkte jag ge ett exempel på hur det kan se ut hemma hos oss med lime och limegrönt som tema. 

Önskar er alla en riktigt skön och mysig helg!

 

Kollage Limegrönt


Bild: Privat ©

Cult Designs "Change"

Har tidigare skrivit om min förkärlek till Cult Designs produkter och en stor favorit är deras värmeljusstake Change med utbytbara ljusmanschetter som finns i en mängd olika färger och mönster. De som ligger i min ljusstake för tillfället är vita med barockmönster i högglans. Istället för att bara variera ljusstaken med olika manschetter kan man exempelvis använda en limefrukt som jag har gjort på bilden eller annan frukt av kärlek. Kan vara en rolig idé när man dukar och vill ha ett tema, t.ex. limegrönt.

På bilden är även mina Cult krukor som jag köpte när jag flyttade till Umeå för att börja plugga för snart fyra år sedan, känns fortfarande lika up-to-date. Bilden är tyvärr inte så framträdande men för att liva upp blommorna lite har jag lindat en tunn silvertråd med vita pärlor på runt om, finns ofta att köpa på ex. Buketten.

image5

Bild: Privat ©

Tisdagstema - Busig

När jag bestämde mig för att göra en egen blogg ville jag självklart även delta i "tisdagstemat" då det alltid är roligt att titta runt på andras bloggar och se era tolkningar av temat. I morse var jag nästan som ett barn före julafton, vilken spänning att få veta dagens tema!... Och busig blev det! Som jag har tänkt, vad ska jag hitta på? Idén som ploppade upp är kanske inte en av de busigaste men det är mitt bidrag till temat. 

Köpte de små söta vaserna på IKEA vid jul, och de har länge stått tomma på våran malmhylla som sitter ovanför skrivbordet. Samtidigt har vi en svärmorstunga i sovrumsfönstret som är på väg att vara lite FÖR spretig. Med ett rum på 10 kvm innehållande två garderober och en dubbelsäng som täcker i stort sett all golvyta lyckas vi alltid komma åt blomman när vi ska tränga oss förbi fönstret. Blev så less på den för någon dag sedan och busigt nog knäckte av ett av de spretiga bladen som nu pryder en av de små vaserna.

 Ni kanske kan gissa att en ny, mindre spretig blomma, står högt upp på listan av nyinköp...
Tisdagstema - Busig


Bild: Privat©

Fräscha handdukar och nytt till handfatet

Badrummet är det "rum" hos oss som hör till de mindre roliga. Är inte större än att bara det allra nödvändigaste ryms och alla lösningar är verkligen standardlösningar. Med tanke på detta får man försöka göra så gott man kan och med lite piffiga detaljer blir det hela lite trevligare.   

Finns många inspirerande bloggar att besöka och en som jag ofta och gärna besöker är Cult Designs blogg. Är helförtjust i deras produkter och när jag såg tvålpumpen och tandborstmuggen på bloggen blev jag helt...KÄR =)
De som tidigare prydde vårat handfat hade ramlat ner några gånger för mycket och var minst sagt inte så dekorativa längre. Så när vi var på stan tidigare idag tittade vi förbi på Mias Lustgård, som har ett stort sortiment av Cult Designs produkter, och där fanns dom och fick självklart följa med hem! Passade även på att köpa nya svagt limegröna handdukar och badlakan på Hemtex som hade 50 % rabatt. Nu känns det genast lite mysigare...
  
Tandborsthållare och tvålpump
Bild: Privat ©

Ett litet smakprov...

...från våran studentlägenhet på 43 kvm. Flyttade hit för drygt ett år sedan då jag och Mr M blev sambos efter tre års distansförhållande på grund av studier på olika orter. Var verkligen efterlängtad att få slå sig samman och börja bygga upp något gemensamt. Här har vi försökt att kombinera ihop det så att vi båda ska trivas, även om Mr M brukar skaka på huvudet då jag får mina il att flytta om saker. =)

Har en svaghet för svart och vitt varför det mesta går i dom färgerna. Snyggt samt att det är enkelt att kombinera ihop med accentfärger.

303259-4

Välkommen!

303259-1
Bild: Privat ©

RSS 2.0